ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ |
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή |
Η μαγεία της αλκοολικής ζύμωσης Η σημασία της αλκοολικής ζύμωσης στην αρχαιότητα Η ιστορία των ποτών μέσα από την διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας Σύντομος οδηγός για ερασιτέχνες αποσταγματοποιούς |
Το ανεξήγητο, για χιλιετίες, φαινόμενο της μετατροπής ενός γλυκού χυμού φρούτων ή δημητριακών σε ένα υγρό με απολαυστική γεύση και μεθυστικά αποτελέσματα, προκαλεί ανέκαθεν δέος και θαυμασμό στους ανθρώπους. Ας δούμε, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, σε τι συνίσταται αυτή η διαδικασία.
Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο σπουδαίο φυσικοχημικό φαινόμενο και μάλιστα με τόσο “μεθυστικό” προϊόν, δεν θα ήταν δυνατό να αφήσει αδιάφορους τους αρχαίους πολιτισμούς.
Η ετυμολογία μιας λέξης, η προέλευση και τα παράγωγά της, οι μεταβολές που επιδέχεται η χρήση της μέσα στους αιώνες, είναι δυνατό να μας δώσουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την έννοια ή τη σχέση των εννοιών τις οποίες εκφράζει. Ας εξετάσουμε μερικούς όρους, ιδιαίτερα σημαντικούς για το χώρο της οινοποίησης και της ποτοποιίας.
Τσίπουρο |
Κατηγορίες