Κατηγορίες
Άρθρα

Συχνές ερωτήσεις για το νοθευμένο ελαιόλαδο

1) Το προϊόν που αγόρασα ως ελαιόλαδο αποδείχθηκε σπορέλαιο. Μπορώ να το καταναλώσω;
Η απάντηση είναι αρνητική: Ένα προϊόν απάτης δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε, πολύ περισσότερο όταν αφορά την υγεία μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιας απάτης το ελαιόλαδο απουσιάζει τελείως. Μπορεί βεβαίως να προσδιοριστεί το είδος του σπορέλαιου, αλλά χρειάζεται πλήθος επιπλέον πληροφοριών (από αναλύσεις), καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την καθαρότητά του, το χώρο προηγούμενης αποθήκευσής του, το χρόνο παραγωγής του κ.λ.π.. Αρκεί να θυμηθούμε το σκάνδαλο του επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο (παραφινέλαιο) ηλιελαίου από την Ουκρανία το 2008 και τους χιλιάδες τόνους που αποσύρθηκαν από την αγορά τότε.
2) Μπορώ να καταλάβω χωρίς τη βοήθεια αναλυτικής μεθόδου αν το ελαιόλαδο που μου προσφέρεται είναι γνήσιο;
Αν και εξαιρετικά δύσκολο, ας αναφέρουμε κάποιες ενδείξεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες: Το χρώμα του σπορέλαιου (που φέρεται ψευδώς ως ελαιόλαδο), είναι συνήθως λαμπερό πράσινο, ξένο προς αυτό του γνήσιου. Αλλά διακρίνεται δύσκολα εάν έχει αναμιχθεί με ποσότητα (συνήθως μικρή) κανονικού ελαιολάδου. Η γεύση και το άρωμά του θα φανούν απωθητικά σε κάποιον έμπειρο καταναλωτή· όχι πάντα όμως. Συχνά, ακόμα και σε ίδιου τύπου σπορέλαια που έχουν αναγνωριστεί, η ένταση των προαναφερόμενων χαρακτηριστικών είναι χαμηλή, πολύ περισσότερο αν περιέχουν ποσότητα κανονικού ελαιολάδου.
Αυτό που μπορεί εύκολα να διακριθεί είναι η ψευδής ετικέτα που απαντάται συχνά («Αγνό παρθένο ελαιόλαδο»), από την οποία λείπουν απαραίτητες πληροφορίες όπως η ονομασία πώλησης της κατηγορίας ελαιολάδου μαζί με την “πληροφορία για την αντίστοιχη κατηγορία” (π.χ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο / “ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους”), ο προσδιορισμός της καταγωγής, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, οι συνθήκες διατήρησής του, η διατροφική δήλωση κ.α.
Τέλος, μεγάλη προσοχή στις χαμηλές τιμές· το κόστος του ελαιολάδου ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς και – σε εποχή έλλειψης όπως η δική μας – κανείς δεν βιάζεται να το πωλήσει φθηνά.