ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ |
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή |
Το απόσταγμα του οίνου Οξίνιση: Η σημαντικότερη ασθένεια του κρασιού Ζύθος: ιστορία και στοιχεία παραγωγής Η πηγή του Σειλινού |
Γλώττης κρατείν και μάλιστα εν συμποσίω. Οι ελληνικές κοινωνικές συναθροίσεις έχουν μια ιστορία που προηγείται όλων των καταγεγραμμένων στοιχείων. Γενικά τα αρχαιοελληνικά συμπόσια ή συσσίτια έχουν ως προέλευση τις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων πολεμιστών μετά το τέλος μιας νικηφόρας μάχης. Στις συγκεντρώσεις αυτές, σφυρηλατούνταν οι σχέσεις μεταξύ ανδρών, και αναπτύσσονταν κοινωνικές συμμαχίες. Ήδη από τα Ομηρικά κείμενα, μας γίνεται γνωστός ο θεσμός των συμποσίων. Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, φαίνεται πως συμμετείχαν στις πολεμικές αυτές εορτές και γυναίκες (Ελένη, Πηνελόπη), οι οποίες είχαν και δικαίωμα λόγου, καθώς και άνθρωποι κατώτερων κοινωνικών τάξεων. Αργότερα, και κυρίως κατά τον 5ο αιώνα, οι συναθροίσεις αυτές εξελίσσονται σε αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο, ενώ απεικονίζουν αυστηρά και την ταξική προέλευση των μετεχόντων. Κατά τον 5ο αιώνα πάντως έχουμε δυο βασικούς τύπους κοινωνικών γευμάτων, τα συσσίτια, στις δωρικές πόλεις και τα συμπόσια, στις αχαϊκές και ιωνικές περιοχές. Κι αν τα περίφημα συμπόσια των Αθηναίων μας είναι περισσότερα οικεία λόγω και των αντίστοιχων λογοτεχνικών έργων του Πλάτωνα του Ξενοφώντα και άλλων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα λιγότερο γνωστά συσσίτια των Λακεδαιμονίων.
Τα Συσσίτια
Ο μέδιμνος στην αρχαία Ελλάδα ήταν μέτρο χωρητικότητας των στερεών, και ιδιαίτερα των σιτηρών. Ένας μέδιμνος αντιστοιχεί σε περίπου 52 λίτρα.
Το Μπράντυ
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (κανονισμός ΕΟΚ αριθ. 1576/89).
Οξίνιση (κοινώς ξίδιασμα) ονομάζεται η ασθένεια η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή μετατροπή του οίνου σε ξύδι. Ενδιάμεσα σχηματίζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια οξειδώνεται περαιτέρω. Από το οξικό οξύ που σχηματίζεται, μικρή ποσότητα εστεροποιείται με την αλκοόλη, σχηματίζοντας οξικό αιθυλεστέρα. Μικρές ποσότητες οξικού οξέος (μερικά δέκατα του γραμμαρίου κατά λίτρο) υπάρχουν φυσιολογικά στους οίνους. Η ανεκτή περιεκτικότητα ποικίλλει, για παράδειγμα στους λευκούς οίνους είναι μικρότερη απ’ ότι στους ερυθρούς, διότι στους τελευταίους η γεύση του οξέος καλύπτεται εν μέρει από την ταννίνη. Ανεκτή περιεκτικότητα οξικού οξέος για αδύνατους σε αλκοόλη και λευκούς οίνους είναι μέχρι 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο, για δυνατούς οίνους και πλούσιους σε εκχυλισματικές ύλες 1-1,2 γραμμάρια ανά λίτρο και για μαύρους οίνους λίγο περισσότερο, μέχρι 1,5 γραμμάρια ανά λίτρο. Φυσικά όμως τα παραπάνω όρια δεν είναι σταθερά, αλλά εξαρτώνται από την ποιότητα και τον προορισμό του οίνου. Πάντως οίνοι οι οποίοι έχουν πάνω από 2 γραμμάρια ανά λίτρο οξικού οξέος δεν καταναλώνονται και προορίζονται είτε για απόσταξη στο οινοπνευματοποιείο ή για παρασκευή όξους (ξιδιού). Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ενίοτε είναι δυνατό, σε οίνους οι οποίοι περιέχουν πολύ κιτρικό οξύ λόγω της χρήσης αυτού για αύξηση της οξύτητας, να γίνει βακτηριακή διάσπαση αυτού προς οξικό οξύ, η οποία συνοδεύει συνήθως τη διάσπαση του μηλικού οξέος σε γαλακτικό οξύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την ασθένεια της οξίνισης. Εναντίον όμως αυτής της ζύμωσης του κιτρικού οξέος, όπως και του μηλικού, ενεργεί το θειώδες οξύ (μια από τις πρώτες ύλες απ’ όπου το παραλαμβάνουμε είναι το μεταμπισουλφίτ) και γι’ αυτό με τις συνήθεις μεθόδους οινοποίησης, με την απαραίτητη χρησιμοποίηση του θειώδους οξέος, η περίπτωση αυτή δεν απαντάται. Τα βακτήρια του ξυδιού προσβάλλουν ευκολότερα τους φτωχούς σε αλκοόλη οίνους παρά τους δυνατούς. Έτσι, οίνοι που περιέχουν αλκοόλη ανώτερη του 15% δεν προσβάλλονται συνήθως από οξίνιση, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε οίνους 120 – 130 και κάτω. Δηλαδή η αλκοόλη λειτουργεί ανασταλτικά έναντι της δράσης των βακτηρίων του ξυδιού. Δυσκολότερα επίσης προσβάλλονται οι πλούσιοι σε οξέα οίνοι (όταν το PH του οίνου είναι χαμηλότερο από 3,2), στους οποίους η ανάπτυξη των βακτηρίων του ξυδιού είναι δυσχερέστερη. Επίσης οι πλούσιοι σε δεψικές ύλες οίνοι δυσκολότερα προσβάλλονται, ενώ τέλος τα βακτήρια του ξυδιού είναι πολύ ευαίσθητα στο θειώδες οξύ. Για την προφύλαξη από την ασθένεια της οξίνισης πρέπει να αποφεύγουμε σε όλα τα στάδια της οινοποίησης την υψηλή θερμοκρασία και την επίδραση του αέρα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι μαύροι οίνοι, από την παρουσία των στεμφύλων μαζί με το ζυμούμενο γλεύκος. Σημαντικότατη είναι και εδώ η πρακτική του απογεμίσματος, καθώς και των θειώσεων, ιδίως κατά τις μεταγγίσεις, τη διαύγαση και τη διήθηση. Τέλος επιβάλλεται η τήρηση τέλειας καθαριότητας και στους χώρους και στα οινοδοχεία. Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να καταβληθεί στην περίπτωση κατά την οποία έχει εκδηλωθεί σε ένα οινοδοχείο οξική ζύμωση, για να μην κινδυνεύσει και ο οίνος των άλλων οινοδοχείων. Επίσης τα δοχεία τα οποία περιείχαν προσβεβλημένους οίνους πρέπει να απολυμανθούν αμέσως. Για την ασθένεια της οξίνισης εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να προλαμβάνεται αυτή με τα μέσα, τα οποία είδαμε. Εάν τυχόν εκδηλωθεί η ασθένεια και είναι μόλις στην αρχή της μπορεί να υποβληθεί ο οίνος σε θείωση και κατόπιν σε παστερίωση στους 60 0C για διακοπή της οξικής ζύμωσης. Εάν δεν είναι δυνατό να γίνει παστερίωση, περιοριζόμαστε στην απλή θείωση και φροντίζουμε για την ταχύτερη κατανάλωση του οίνου αυτού. Εάν όμως η ασθένεια έχει προχωρήσει πολύ, τότε, όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι δυνατή η θεραπεία της. Μια συνηθισμένη πρακτική διόρθωσης οίνων που έχουν προσβληθεί από οξίνιση είναι η μερική εξουδετέρωση τους με ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Αυτή η θεραπεία είναι φαινομενική, το CaCO3 θα εξουδετερώσει μέρος της μόνιμης οξύτητας του οίνου και ελάχιστα μόνο το οξικό οξύ, το οποίο είναι από τα ασθενέστερα οξέα του οίνου. Έτσι, ενώ η ολική οξύτητα του οίνου θα υποχωρήσει, θα παραμείνει το χαρακτηριστικό άρωμα του οξικού αιθυλεστέρα που θα καθιστά τον οίνο ανεπιθύμητο. Τέλος ακόμα και μετά την προσθήκη CaCO3 και επιπλέον θειώδους, είναι δυνατό τα βακτήρια αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν και η ολική οξύτητα να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα.
Ο ζύθος είναι πιθανότατα γνωστός στους ανθρώπους από τόσο παλιά όσο και ο οίνος. Και αν το αρχαιότερο εύρημα αλκοολούχου ποτού είναι ένα οινοδοχείο που ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ιράν και ανάγεται στην 6η χιλιετία π.Χ., στο οποίο ταυτοποιήθηκαν υπολείμματα κρασιού, ο ζύθος είναι το πρώτο ποτό που εμφανίζεται σε νομοθεσία καθώς, στον αρχαιότερο γνωστό κώδικα νόμων – πρόκειται για τον βαβυλωνιακό κώδικα του Χαμουραμπί του 18ου π.Χ. αιώνα – προβλέπονται σημαντικές ποινές για ζυθοπώλες που εξαπατούν ή για ιέρειες που πίνουν παράνομα.
Αποσπάσματα από συνέντευξη του Μ. Ασημιάδη
|
Βακχεία 2006
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ |
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή |
Η μαγεία της αλκοολικής ζύμωσης Η σημασία της αλκοολικής ζύμωσης στην αρχαιότητα Η ιστορία των ποτών μέσα από την διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας Σύντομος οδηγός για ερασιτέχνες αποσταγματοποιούς |
Το ανεξήγητο, για χιλιετίες, φαινόμενο της μετατροπής ενός γλυκού χυμού φρούτων ή δημητριακών σε ένα υγρό με απολαυστική γεύση και μεθυστικά αποτελέσματα, προκαλεί ανέκαθεν δέος και θαυμασμό στους ανθρώπους. Ας δούμε, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, σε τι συνίσταται αυτή η διαδικασία.
Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο σπουδαίο φυσικοχημικό φαινόμενο και μάλιστα με τόσο “μεθυστικό” προϊόν, δεν θα ήταν δυνατό να αφήσει αδιάφορους τους αρχαίους πολιτισμούς.
Η ετυμολογία μιας λέξης, η προέλευση και τα παράγωγά της, οι μεταβολές που επιδέχεται η χρήση της μέσα στους αιώνες, είναι δυνατό να μας δώσουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την έννοια ή τη σχέση των εννοιών τις οποίες εκφράζει. Ας εξετάσουμε μερικούς όρους, ιδιαίτερα σημαντικούς για το χώρο της οινοποίησης και της ποτοποιίας.
Τσίπουρο |
Βακχεία 2005
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ |
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή |
ΤΑ ΟΙΝΟΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΠΟΤΑ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ; ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ; Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΙΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΤΟ “ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΥΙΣΚΙ” |
Κατά το Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο τον πρεσβύτερο, οι ποικιλίες των ελληνικών οίνων ήταν αμέτρητες ενώ, ο – επίσης Ρωμαίος – ποιητής Βιργίλιος συμπληρώνει ότι είναι ευκολότερο να καταμετρήσει κανείς τους κόκκους της άμμου παρά να υπολογίσει τα υπάρχοντα ελληνικά είδη κρασιού.
Δεκάδες θάνατοι έχουν σημειωθεί στην Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ πολυάριθμοι άλλοι πολίτες έχουν τυφλωθεί, αφού κατανάλωσαν το γνωστό τουρκικό ούζο “Yeni Raki” (Γιενί Ρακί). Το ποτό αυτό περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεθυλικής αλκοόλης (μεθανόλη, ξυλόπνευμα). Η μεθανόλη είναι μια αλκοόλη άκρως τοξική για τον άνθρωπο και, ανάλογα με την ποσότητα που προσλαμβάνεται από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει από αδιαθεσία και τύφλωση, έως και θάνατο.
Η εταιρία που παράγει και διακινεί το ποτό αυτό, υποστηρίζει ότι σχεδόν 500.000 γνήσιες ετικέτες του προϊόντος εκλάπησαν από εγκατάσταση εμφιάλωσης του Yeni Raki στη Σμύρνη. Οι κλεμμένες ετικέτες χρησιμοποιήθηκαν από παράνομο αποστακτήριο της Πόλης, για φιάλες με νοθευμένο ποτό που περιέχει υψηλά ποσοστά της δηλητηριώδους μεθανόλης. Οι φιάλες αυτές έχουν ήδη διατεθεί σε πολυάριθμα καταστήματα τροφίμων και ποτών, μπαρ και εστιατόρια, σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των πλέον προσφιλών τουριστικών προορισμών (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη).
Ανάλογο φαινόμενο σημειώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου στο Ματσάκος της Κένυας, εξήντα χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Ναϊρόμπι, όπου σαράντα πέντε άνθρωποι πέθαναν και δεκαπέντε άλλοι έχασαν την όρασή τους μετά από κατανάλωση του τοπικού αποστάγματος “τσανγκάα”. Το ποτό αυτό, που λαμβάνεται κατόπιν απόσταξης ζυμωμένου πολτού καλαμποκιού, παρασκευάζεται από ιδιώτες και η τιμή του είναι ιδιαίτερα προσιτή για τους – χαμηλής οικονομικής δυνατότητας – πολίτες της Κένυας. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για την αφρικανική χώρα. Το 2000, τουλάχιστο 134 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τυφλώθηκαν, μετά από κατανάλωση τέτοιου ποτού στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι.
Είναι προφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση, το ποτό ήταν νοθευμένο με μεθανόλη.
Η μεγάλη “έκρηξη” της νοθείας οινοπνευματούχων στη χώρα μας έχει αφετηρία τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ενενήντα, οπότε και ο φόρος του οινοπνεύματος σχεδόν τριπλασιάστηκε. Ήταν επίσης εποχή που συνδύαζε τη μεγάλη αύξηση της κατά κεφαλή κατανάλωσης στη χώρα μας των εισαγόμενων αλκοολούχων (κυρίως ουίσκι αλλά και τζιν, βότκα) με την απόλυτη επικράτηση τρόπων διασκέδασης που ευνοούν την κατανάλωση τέτοιων ποτών (νυχτερινά κέντρα, μπαρ.).
Κατά κανόνα, η νόθευση των ποτών γινόταν
Κατ αρχήν, πρέπει να αναφέρουμε ότι – ευτυχώς – οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν αναφέρει ανακάλυψη μεθανόλης σε παράνομα ποτά στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, αντίθετα με ό,τι συχνά υποστηρίζουν ανεύθυνα δημοσιεύματα διάφορων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πρακτικά, ο μέσος καταναλωτής είναι αδύνατο να αναγνωρίσει με σιγουριά ένα νοθευμένο ποτό, πολύ περισσότερο όταν είναι αναμειγμένο με παγάκια ή σε μορφή κοκτέιλ.
(Τμήματα του παρόντος άρθρου έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Αναγέννηση Περιστερίου» (Ιούνιος 2005) και έχουν εκφωνηθεί από το ραδιοφωνικό σταθμό «Αρμονία» της Σάμου (Ιούλιος 2005) από τον Μ. Ασημιάδη.) Για πολλά χρόνια τα ξύλινα βαρέλια ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος δοχείων για τη διατήρηση του χύμα κρασιού. Το 1794 στις Η.Π.Α., ξεκίνησε μια σειρά από ταραχές εναντίον της ισχύος ενός ομοσπονδιακού νόμου του 1791, ο οποίος επέβαλε έναν ειδικό φόρο για το ουίσκι. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε “Αντάρτικο του Ουίσκι” (“Whiskey Rebellion”). Το βάρος εκείνης της φορολογίας, η οποία υποστηριζόταν από τον ομοσπονδιακό ηγέτη και γραμματέα του θησαυροφυλακίου Αλέξανδρο Χάμιλτον, έπεφτε κυρίως στη δυτική Πενσυλβάνια, η οποία αργότερα έγινε μια από τις σημαντικότερες -σε ό,τι αφορά την παραγωγή ουίσκι- περιοχές της χώρας. |
Βακχεία 2004
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ |
ΤΡΥΓΟΣ 2004 |
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή |
Οινόπνευμα: Δηλητήριο ή φάρμακο; Η κατάλληλη εποχή για τον τρύγο. Oύζο και τσίπουρο: Απαρχές και εξέλιξη. Οι απαραίτητες αρχές για την ερασιτεχνική οινοποίηση. Η Αντίδραση του σώματος στο οινόπνευμα. |
Η προληπτική δράση του οινοπνεύματος και ιδιαίτερα του οίνου, έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αυτές, η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κρασιού καθημερινά (1-4 ποτήρια την ημέρα), σε σχέση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου ή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες υψηλόβαθμων αλκοολούχων ποτών. (Απόσπασμα από το βιβλίο του Μ.Κ.Ασημιάδη “Οινοποίησης Εγχειρίδιο”) Όπως είναι όμως γνωστό, κάθε δηλητήριο σε μικρές ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά όπως και κάθε φάρμακο σε υπερδοσολογία είναι δυνατό να αποβεί τοξικό. Επειδή το έντυπο αυτό δεν έχει σαν σκοπό την ενθάρρυνση προς την άμετρη οινοκατανάλωση, ούτε, πολύ περισσότερο, φιλοδοξεί να αποτελέσει λάβαρο υπέρ του αλκοολισμού, ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι ενήμερος για την συνολική επίδραση του οινοπνεύματος στο ανθρώπινο σώμα, διαβάζοντας επιπλέον το άρθρο με τίτλο: Η Αντίδραση του σώματος στο οινόπνευμα.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι η κατάλληλη εποχή για τον τρύγο, είναι εκείνη στην οποία ο καρπός της αμπέλου βρίσκεται στο βέλτιστο σημείο ωριμότητας. Τι εννοούμε, όμως, λέγοντας ότι το σταφύλι είναι πλέον ώριμο; (Απόσπασμα από το βιβλίο του Μ.Κ.Ασημιάδη “Οινοποίησης Εγχειρίδιο”)
Αν υπάρχει σήμερα ένα αλκοολούχο που να συνδέεται με την Ελλάδα και κυρίως με τη θάλασσα και τους μεζέδες της, αυτό δεν είναι άλλο από το ούζο. Βέβαια, αυτό ισχύει κυρίως για τους επισκέπτες στη χώρα, καθώς για τους γηγενείς τα τελευταία χρόνια η κατανάλωσή του έχει μειωθεί προς όφελος ενός άλλου ντόπιου αποστάγματος, που ανάλογα με την περιοχή η ονομασία του είναι διαφορετική: τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί ή σούμα. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι στην αρχή της καριέρας τους, το ούζο και το τσίπουρο ήταν ένα και το αυτό ποτό. (Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Μ.Κ.Ασημιάδη “Οινόπνευμα και Πολιτισμός”)
Σταφύλι: Φροντίζουμε, τα σταφύλια που χρησιμοποιούμε για το μούστο να προέρχονται από υγιές αμπέλι διότι στην αντίθετη περίπτωση διακινδυνεύουμε να αποκτήσουμε κρασί με ασθένειες (θολώματα, ξινίσματα). Εν ανάγκη διαλέγουμε τα σταφύλια ρόγα – ρόγα, αποφεύγοντας τα προσβεβλημένα. Δεν πρέπει τα σταφύλια να τρυγούνται μετά από βροχή διότι αφενός ο μούστος θα είναι κατώτερος σε περιεκτικότητα σακχάρων και άρα τελικού οινοπνευματικού βαθμού, αφετέρου θα έχουν απομακρυνθεί, με το νερό, οι ζυμομύκητες που είναι απαραίτητοι για την αλκοολική ζύμωση. Σε περίπτωση λοιπόν που έχει βρέξει, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ώστε τα σταφύλια να στεγνώσουν και οι ζυμομύκητες να αναπτυχθούν ξανά στην επιφάνεια των ραγών. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας πότε το αμπέλι ραντίστηκε για τελευταία φορά. Σε περίπτωση όψιμων ραντισμάτων με ενώσεις του θείου ενέχεται ο κίνδυνος να εμφανισθεί στο κρασί υδρόθειο καθιστώντας το επικίνδυνο για την υγεία και ανεπιθύμητο στην οσμή και την γεύση.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Μ.Κ.Ασημιάδη “Οινοποίησης Εγχειρίδιο”) Το Οινόπνευμα επιδρά πρωτίστως στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και όλων των άλλων κυττάρων, καταστέλλοντας τις δραστηριότητες των διεγερτικών οδών των νεύρων και αυξάνοντας τις δραστηριότητες των ανασταλτικών νευρικών οδών. Έτσι, το αλκοόλ, έχει την ικανότητα (όπως και τα εισπνεόμενα αναισθητικά) να αυξήσει την επίδραση του νευροδιαβιβαστή GABA, ενός νευροδιαβιβαστή ανασταλτικού. Αυξάνοντας έναν αναστολέα όπως ο GABA έχουμε σαν αποτέλεσμα μια συμπεριφορά πιο “νωθρή”, ακριβώς δηλαδή τη συμπεριφορά που παρατηρούμε σε ένα άτομο μεθυσμένο. Η γλουταμίνη είναι ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής του οποίου η δράση μειώνεται από το οινόπνευμα. Καθιστώντας αυτόν τον διεγερτικό νευροδιαβιβαστή λιγότερο δραστικό, προκαλείται επίσης νωθρότητα. Το οινόπνευμα, το προκαλεί αυτό αλληλεπιδρώντας με τους υποδοχείς στα κύτταρα – αποδέκτες, στις οδούς αυτές. Το αλκοόλ επιδρά σε διάφορα κέντρα του εγκεφάλου, τόσο στα χαμηλότερα όσο και στα υψηλότερα επίπεδα. Τα κέντρα αυτά δεν επηρεάζονται ισοδύναμα με το ίδιο ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα. Τα υψηλότερου επιπέδου κέντρα είναι πιο ευαίσθητα από τα κέντρα χαμηλότερου επιπέδου. Όσο το ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα αυξάνεται, τόσο περισσότερα κέντρα του εγκεφάλου επηρεάζονται.· Εγκεφαλικός φλοιός · Ρινεγκέφαλος · Παρεγκεφαλίδα · Υποθάλαμος και Υπόφυση · Προμήκης μυελός Εγκεφαλικός φλοιός Πρόκειται για περιφερειακή ζώνη του εγκεφάλου που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα του. Αποτελείται από τη φαιά ουσία. Εκεί γίνεται η επεξεργασία των νευρικών ερεθισμάτων, λαμβάνει χώρα η λειτουργία της σκέψης και της αντίληψης και από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες μυϊκές κινήσεις? ταυτόχρονα επιδρά σε εγκεφαλικά κέντρα κατώτερου επιπέδου. Το οινόπνευμά στον εγκεφαλικό φλοιό επιδρά ως εξής: · Ελαττώνει τα ανασταλτικά κέντρα της συμπεριφοράς. Το υποκείμενο γίνεται πιο ομιλητικό (λύνεται η γλώσσα του), η αυτοπεποίθησή του αυξάνεται και οι αναστολές του ελαττώνονται. · Επιβραδύνεται η διαδικασία ερμηνείας των πληροφοριών από τις αισθήσεις. Η όραση, η ακοή, η γεύση, η όσφρηση και η αφή αμβλύνονται. Αμβλύνεται επίσης και η αίσθηση του πόνου. · Δυσχεραίνεται η διαδικασία της σκέψης. Το υποκείμενο δυσκολεύεται να κρίνει ή να σκεφτεί σωστά. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω ενισχύονται όσο αυξάνεται ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα. Ρινεγκέφαλος Ο Ρινεγκέφαλος αποτελείται από τις περιοχές του εγκεφάλου, που ονομάζονται ιππόκαμπος και διαφραγματική περιοχή. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συναισθημάτων και της μνήμης. Όσο περισσότερο οινόπνευμα επιδρά στο σύστημα αυτό τόσο το υποκείμενο ωθείται σε υπερβολικές συναισθηματικές καταστάσεις (θυμό, επιθετικότητα, υποχωρητικότητα) και απώλεια μνήμης. Παρεγκεφαλίδα Η Παρεγκεφαλίδα είναι όργανο που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα της κρανιακής κοιλότητας του εγκεφάλου. Απ’ αυτήν εξαρτάται ο κινητικός έλεγχος των μυών, καθώς και ο έλεγχος της ισορροπίας και της στάσης. Οι νευρικές διεγέρσεις που προκαλούν τη μυϊκή κίνηση ξεκινούν από την παρεγκεφαλίδα και καταλήγουν, μέσω του νωτιαίου μυελού, στους μύες. Αυξημένες ποσότητες οινοπνεύματος παρεμποδίζουν τόσο τον ορθό έλεγχο των μυϊκών κινήσεων, όσο και την ίδια την ισορροπία στο χώρο. Υποθάλαμος και Υπόφυση Ο Υποθάλαμος είναι περιοχή που ελέγχει πολλές αυτόματες λειτουργίες του εγκεφάλου μέσω επιδράσεων στο μυελό, και συντονίζει πολλούς χημικούς ή ενδοκρινικούς μηχανισμούς (εκκρίσεις της ερωτικής πράξης, του θυρεοειδή και των αυξητικών ορμονών) μέσω χημικών και νευρικών ερεθισμάτων στον αδένα της υπόφυσης. Το αλκοόλ επιδρά στον υποθάλαμο και τον αδένα της υπόφυσης, επηρεάζοντας την σεξουαλική συμπεριφορά και τη διούρηση. Το οινόπνευμα καταστέλλει, στον υποθάλαμο και τον αδένα της υπόφυσης, τη δράση των νευρικών κέντρων που ελέγχουν την ερωτική επιθυμία και την ερωτική απόδοση. Όσο το ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα αυξάνεται, η ερωτική επιθυμία αυξάνεται αλλά η ερωτική απόδοση ελαττώνεται. Σε ό,τι αφορά τη διούρηση το οινόπνευμα επιδρά στην υποφυσιακή έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH), η οποία προκαλεί την επαναρρόφηση ύδατος από το νεφρό. Το αλκοόλ επιδρά στο σύστημα υποθαλάμου/υπόφυσης προκαλώντας ελάττωση του επιπέδου της ADH στην κυκλοφορία. Όταν το επίπεδο της ADH ελαττώνεται, τα νεφρά επαναπορροφούν λιγότερο νερό με αποτέλεσμα να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων και άρα να αυξάνεται η διούρηση. Προμήκης μυελός Ο προμήκης μυελός βρίσκεται μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και απ’ αυτόν ξεκινούν αρκετά κρανιακά νεύρα. Ελέγχει ή επηρεάζει τις σωματικές λειτουργίες για τις οποίες δεν χρειάζεται να σκεπτόμαστε, όπως, την αναπνοή, τον ρυθμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και τη συναίσθηση. Όταν το οινόπνευμα επιδρά σε ανώτερα κέντρα στο μυελό, όπως τον δικτυοειδή σχηματισμό, το υποκείμενο θα αρχίσει να αισθάνεται νυσταγμένο και τελικά θα χάσει τη συναίσθησή του σε μεγάλη περιεκτικότητα οινοπνεύματος. Σε ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα, οι προαναφερόμενες σωματικές λειτουργίες μπορούν να επηρεαστούν. Είναι δυνατό να παρεμποδιστεί ή να διακοπεί η αναπνοή, η πίεση του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος να ελαττωθούν. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να αποβούν θανάσιμες για τον οργανισμό. ’λλα συστήματα του οργανισμού που επηρεάζονται από το αλκοόλ Επιπλέον του εγκεφάλου, το οινόπνευμα μπορεί να επηρεάσει και άλλους σωματικούς ιστούς. Κυριότερες επιδράσεις είναι οι εξής: · Ερεθισμός της εσωτερικής επιφάνειας του στομάχου και του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. · Αύξηση της ροής του αίματος στο στομάχι και το έντερο. Αυτό αυξάνει τις εκκρίσεις των οργάνων αυτών με σημαντικότερη την έκκριση γαστρικών οξέων. · Αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα. Αυτό προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος (εμφάνιση έξαψης) και εφίδρωση. Η εφίδρωση προκαλεί ελάττωση σωματικής θερμοκρασίας η οποία είναι δυνατό να ελαττωθεί σε επίπεδο κάτω του κανονικού. · Ελάττωση της ροής του αίματος στους μύες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυαλγίες οι οποίες γίνονται αντιληπτές όταν το υποκείμενο συνέρχεται από την επήρεια του αλκοόλ. Όλες οι επιδράσεις του οινοπνεύματος συνεχίζονται έως ότου αυτό μεταβολισθεί και αποικοδομηθεί από το ήπαρ. (Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Μ.Κ.Ασημιάδη “Οινόπνευμα και Πολιτισμός”) |