Κατηγορίες
Άρθρα

Βιτριολικά…

Επειδή πολλά ακούγονται σχετικά με το βιτριόλι (πυκνό θειικό οξύ) και τρόπους προφύλαξης ή και θεραπείας από αυτό, θα πρέπει να τονιστούν τα εξής: Όταν ερχόμαστε σε σωματική επαφή με ένα πυκνό οξύ, η μοναδική λύση προς αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων είναι η έκπλυση με άφθονο νερό, το συντομότερο δυνατό. Στην περίπτωση που έχει έρθει σε επαφή με ευαίσθητο όργανο όπως τα μάτια, τα οποία και χρειαζόμαστε για να κατευθυνθούμε στην πλησιέστερη πηγή νερού, τα στεγνώνουμε άμεσα με κάτι καθαρό, π.χ. με το στεγνό μας χέρι.
Σε περίπτωση κατάποσης, και πάλι νερό – συνεχής εσωτερική κατανάλωση – και συνεχώς προσπάθεια για εμετό.
Δεν δίνουμε προτεραιότητα στο να γδυθούμε, ούτε να ζητήσουμε βοήθεια – ο χρόνος είναι πολύτιμος σε τέτοια προσβολή.
Νερό και πάλι πάλι νερό είναι η μοναδική λύση. Οποιοδήποτε πυκνό οξύ (υδροχλωρικό, νιτρικό, θειικό, υδροφθορικό κ.α.), όταν έρθει σε επαφή με το σώμα δίνει την ίδια αίσθηση (κάψιμο), και μας κάνει λίγο – πολύ την ίδια ζημιά:

  • Αποσύνθεση πρωτεΐνών και λιπιδίων μέσω υδρόλυσης αμιδίων και εστέρων κατά την επαφή με ζωντανούς ιστούς, όπως το δέρμα και η σάρκα.
  • Ισχυρή αφυδάτωση των υδατανθρακών, απελευθερώνοντας επιπλέον θερμότητα και προκαλώντας δευτερογενή θερμικά εγκαύματα.
  • Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια (διαβροχή του κερατοειδούς) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.
  • Σε περίπτωση κατάποσης, βλάπτει μη αναστρέψιμα τα εσωτερικά όργανα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Κατηγορίες
Αναλύσεις

Ανάλυση οίνου

Η ανάλυση ρουτίνας περιλαμβάνει :

  • Προσδιορισμό σακχάρων
  • Προσδιορισμό αλκοόλης
  • Ολική οξύτητα
  • Πτητική οξύτητα
  • Ολικά θειώδη
  • Προσδιορισμό σιδήρου – χαλκού

Αναλύσεις άλλων παραμέτρων εφόσον ζητηθούν ή θεωρηθούν αναγκαίες.

Παροχή οινολογικών ουσιών απαραίτητων για την οινοποίηση.

Οι αναλύσεις αφορούν την υγεία του γλεύκους και του παραγόμενου απ’ αυτό οίνου, τη διαύγεια, τη ρύθμιση στα όξινα συστατικά του, τη διατήρησή του.

Κατηγορίες
Αναλύσεις

Ανάλυση ελαίου

Η ανάλυση ρουτίνας περιλαμβάνει :

  • Οξύτητα
  • Δείκτης διάθλασης
  • Αριθμός υπεροξειδίων
  • Ανίχνευση ταγγίσεως
  • Ανίχνευση νοθείας
  • Ειδικοί συντελεστές απορρόφησης (Κ232, Κ270, ΔΚ)

Αναλύσεις άλλων παραμέτρων εφόσον ζητηθούν ή θεωρηθούν αναγκαίες.
Οι αναλύσεις αφορούν την ποιότητα, το βαθμό οξείδωσης, τη γνησιότητα του ελαιολάδου.

Κατηγορίες
Αναλύσεις

Ανάλυση ύδατος

Η ανάλυση ρουτίνας περιλαμβάνει :

  • pH
  • Aγωγιμότητα μS/cm
  • Ολική σκληρότητα
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Χλωριούχα
  • Νιτρικά
  • Νιτρώδη
  • Αμμωνιακά
  • Θειίκά
  • Σίδηρος
  • Μαγγάνιο

Αναλύσεις άλλων παραμέτρων (χλώριο, χρωμικά, κυανιούχα κ.α.) εφόσον ζητηθούν ή θεωρηθούν αναγκαίες.

Μικροβιολογικές παράμετροι:

  • Ολικά Κολοβακτηριοειδή
  • Εντερόκοκκοι

Οι αναλύσεις αφορούν την καταλληλότητα του νερού, είτε αυτό προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε αρδεύσεις.

Κατηγορίες
Αναλύσεις

Άλλες αναλύσεις

Ανάλυση αποστάγματος (τσίπουρο)

  • Αλκοολικός βαθμός
  • Ολική οξύτητα
  • Περιεκτικότητα σε χαλκό
  • Ολικά θειώδη

– Παροχή ουσιών και συμβουλών για διόρθωση προβλημάτων οξίνισης.

Οι αναλύσεις αφορούν τη γενική ποιότητα του αποστάγματος, την επίδραση εξωγενών παραγόντων (μέταλλα, ενώσεις θείου) που έχουν σχέση με την καταλληλότητά του.

Ανάλυση όξους (ξίδι)

  • Οξύτητα
  • Πυκνότητα (περιεκτικότητα σε σάκχαρα)
  • Αλκοολικός τίτλος

Παροχή θρεπτικών συστατικών – οξικών βακτηρίων για ταχύτερη οξίνιση.

Οι αναλύσεις αφορούν την ένταση του όξους, τη γλυκύτητά του, την ενδεχόμενη αναμονή για παραπέρα οξίνιση.

Αναλαμβάνονται επίσης επιπλέον αναλύσεις κατόπιν συμφωνίας.

Κατηγορίες
Άρθρα

Βακχεία 2011

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή

Το θειώδες οξύ στην οινοποίηση.

Ένα ποτό που οδηγεί στην παραφροσύνη.

Η εμφιάλωση των οίνων.

Περί ειδικού βάρους ρευστών τροφίμων.

Τα κομμάτια ξύλου δρυός.


Κατηγορίες
Άρθρα

Βακχεία 2010

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή

Ο οίνος στο φαγητό

Απόσταξη με επιτυχία και ασφάλεια

Το νησί του Διονύσου

Κατηγορίες
Άρθρα

Βακχεία 2009

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή

Η πίεση των σταφυλιών και τα πιεστήρια

Η υάλινη συσκευασία … από τα βάθη των χρόνων

Το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Φτιάχνοντας … μελόκρασο

Κατηγορίες
Άρθρα

Βακχεία 2008

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή
Αποστάγματα Στέμφυλων
Ο Οίνοπας Πόντος
Η Κάθοδος των …διψασμένων Μυρίων
Κατηγορίες
Άρθρα

Βακχεία 2007

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε ψηφιακή και έντυπη μορφή
Το απόσταγμα του οίνου
Οξίνιση: Η σημαντικότερη ασθένεια του κρασιού
Ζύθος: ιστορία και στοιχεία παραγωγής
Η πηγή του Σειλινού